Tessa Aelbrecht, 1983°

Geboeid door mens en samenleving studeerde ik af als klinisch psychologe in 2007. Na mijn studies belandde ik in het onderwijs waar ik aan de slag ging met tieners met autisme. Al snel leerde ik dat het functioneren en welbevinden van mensen onder grote invloed staat van hun interacties met de buitenwereld. Mensen lopen soms vast, in en vaak samen met hun omgeving. Er ontstaan bijzondere dynamieken die kunnen leiden tot heftige en moeilijke periodes maar die tegelijkertijd een bron kunnen zijn voor verandering.

In 2009 startte ik een vierjarige opleiding systeemtherapie. Een therapiestroming die ruimte schept voor het anders denken en zijn, voor creativiteit, voor een samen zoeken naar verandering en omgaan met moeilijkheden. Tijdens deze opleiding vatte ik het psychotherapeutisch werk aan en legde ik me ook verder toe op het bijzondere denken en doen van mensen met autisme.

wie

Mijn honden zijn al jarenlang betekenisvolle sidekicks in mijn leven en na het volgen van de opleiding dog assisted interactions kunnen ze nu ook een meerwaarde bieden in mijn therapeutisch werk. Vertragen en dicht bij natuur zijn is gezond voor lichaam en geest. Een positief contact met dieren kan gevoelens van angst en depressiviteit doen afnemen, zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde vergroten, communicatie vlotter doen verlopen, gevoelens van acceptatie verhogen… Een cliënt kan de vraag stellen om de honden, al dan niet intensief, te betrekken bij de begeleiding. Als therapeut denk ik na over hoe dit kan passen binnen de hulpvraag en gaan we samen aan de slag. Dit altijd met grote zorg voor het welzijn van de honden. Therapie is voor mij een samenwerking waarbij ik graag een eerlijke en authentieke dialoog aan ga met plaats en respect voor zowel het individu als zijn context. Ik vind het belangrijk om mij blijvend bij te scholen en deel te nemen aan intervisie en supervisie.

  • Master in de Klinische psychologie (VUB, 2007)
  • Systeemtheoretische psychotherapie (IPRR, 2013)
  • Dog Assisted Interactions (Odisee, 2019)
  • Erkende coach in hartcoherentie (Nerva, 2021)
  • Aangesloten bij Psychologencommissie (inschrijvingsnr 832107293)

Dirk

Dirk, 2015° 

Border Collie Dirk is een lieve hond die al-tijd klaar staat voor actie en deze ook zelf zal initiëren. Hij is een typische Collie die soms met zijn eigen energie geen blijf weet en vormt daarmee een perfecte spelpartner maar evengoed een mooie uitdaging om samen rust te zoeken en vinden.

Dexter

Dexter, 2011°

De eigenzinnige Engelse Cocker Spaniel Dexter is reeds vele jaren mijn trouwste maatje. Hij is ondertussen stilaan op pre-pensioen maar je zal merken dat hij nog heel vaak staat te kwispelen om mee te mogen gaan in de praktijkruimte. Voor heel actieve sessies moet hij passen maar zolang zijn staart er van kwispelt blijft hij welkom tijdens gesprekken in de praktijk. Om te zijn daar waar hij het liefste is, dicht bij zijn baasje en in knuffelcontact met andere mensen.