Tessa Aelbrecht, 1983°

Geboeid door mens en samenleving studeerde ik af als klinisch psychologe in 2007. Na mijn studies belandde ik in het onderwijs waar ik aan de slag ging met tieners met autisme. Al snel leerde ik dat het functioneren en welbevinden van mensen onder grote invloed staat van hun interacties met de buitenwereld. Mensen lopen soms vast, in en vaak samen met hun omgeving. Er ontstaan bijzondere dynamieken die kunnen leiden tot heftige en moeilijke periodes maar die tegelijkertijd een bron kunnen zijn voor verandering.

In 2009 startte ik een vierjarige opleiding systeemtherapie. Een therapiestroming die ruimte schept voor het anders denken en zijn, voor creativiteit, voor een samen zoeken naar verandering en omgaan met moeilijkheden. Tijdens deze opleiding vatte ik het psychotherapeutisch werk aan en legde ik me ook verder toe op het bijzondere denken en doen van mensen met autisme.

wie

Mijn honden zijn al jarenlang betekenisvolle sidekicks in mijn leven en na het volgen van de opleiding dog assisted interactions kunnen ze nu ook een meerwaarde bieden in mijn therapeutisch werk. Vertragen en dicht bij natuur zijn is gezond voor lichaam en geest. Een positief contact met dieren kan gevoelens van angst en depressiviteit doen afnemen, zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde vergroten, communicatie vlotter doen verlopen, gevoelens van acceptatie verhogen… Een cliënt kan de vraag stellen om de honden, al dan niet intensief, te betrekken bij de begeleiding. Als therapeut denk ik na over hoe dit kan passen binnen de hulpvraag en gaan we samen aan de slag. Dit altijd met grote zorg voor het welzijn van de honden. Therapie is voor mij een samenwerking waarbij ik graag een eerlijke en authentieke dialoog aan ga met plaats en respect voor zowel het individu als zijn context. Ik vind het belangrijk om mij blijvend bij te scholen en deel te nemen aan intervisie en supervisie.

  • Master in de Klinische psychologie (VUB, 2007)
  • Systeemtheoretische psychotherapie (IPRR, 2013)
  • Dog Assisted Interactions (Odisee, 2019)
  • Erkende coach in hartcoherentie (Nerva, 2021)
  • Intensieve 10-daagse opleiding in Dialectische Gedragstherapie (DGT) (Dialexis, 2023)
  • Aangesloten bij Psychologencommissie (inschrijvingsnr 832107293)

Dirk

Dirk, 2015° 

Border Collie Dirk is een lieve hond die al-tijd klaar staat voor actie en deze ook zelf zal initiëren. Hij is een typische Collie die soms met zijn eigen energie geen blijf weet en vormt daarmee een perfecte spelpartner maar evengoed een mooie uitdaging om samen rust te zoeken en vinden.

Dino, 2020° 

Dino is een zachtaardige geadopteerde Griekse straathond met een stevig rugzakje. Hij wordt niet rechtstreeks ingezet bij het geven van therapie maar zal altijd in de buurt zijn. Border Collie Dirk is namelijk zijn favoriete maatje. We respecteren zijn comfortzone en Dino zal vaak eerder toekijken vanop de zijlijn tot hij daar zelf anders over beslist. Hij kiest heel erg met welke mensen hij al dan niet in contact gaat en blijft vooral trouw aan zichzelf.

Dexter, 2011° – 2023

In 2023 hebben we helaas afscheid moeten nemen van onze meest eigenzinnige, lieve en trouwe (therapie)hond, Dexter. Hiermee is de belangrijkste schakel in het aanbod voor therapie met honden momenteel weg gevallen. In de toekomst hopen we dat er opnieuw een uitzonderlijke hond met Dexter’s kwaliteiten ons pad kruist maar voorlopig is het aanbod van therapie met honden zeer beperkt.